Voorbeeldlessen per genre en type

In de lessen per genre zit een opbouw. Achtereenvolgens doen leerlingen een ervaarles, een instructieles en een of meer oefenlessen. De kenmerken van deze lessen zijn:

  1. Ervaarles: schrijvers ervaren wat het effect is van een tekst, en welke onderdelen en kenmerken van de tekst er kennelijk toe doen. Dit is een doe-les, met een vanzelfsprekende vorm van reflectie: de reflectie wordt opgeroepen doordat leerlingen zien wat de tekst met een lezer doet. Denk aan een instructietekst waarbij de schrijver kan ervaren of de lezer de instructies goed begrijpt.
  2. Instructieles: de leerlingen leren de strategie aan. De leerkracht doet deze hardop denkend voor en de leerlingen oefenen de strategie een eerste keer stap voor stap.
  3. Oefenles 1 en 2: leerlingen oefenen de strategie in, onder behulpzame condities, maar met gaandeweg minder ondersteuning.

Voorbeeldlessen bekijken
Klik op het gewenste genre in het linkermenu onder Voorbeeldlessen om de lessen in te kunnen zien en te downloaden.
NB. Dit zijn lessen voor niveau B (groep 7/8).

Aanvullingen bij de lessen

Door leerkrachten die aan het onderzoek meewerkten zijn verschillende aanvullingen gemaakt. Deze worden beschreven op de pagina Lesaanvullingen van leerkrachten.